Soalan Lazim Hubungi Kami Aduan & Maklum Balas Peta Laman    
               
enms
A- A A+

Perutusan Ketua Hakim Syarie Negeri Kelantan Sempena Tahun 2023

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

   

 

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh…

Saya memanjatkan kesukuran kehadrat Allah S.W.T kerana dengan izin dan limpah kurnia-Nya, kita dapat bersama-sama melalui segala cabaran pahit manis pada tahun 2022 ini. Di kesempatan ini, saya ucapkan Selamat Tahun Baru 2023 buat seluruh warga Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Kelantan yang saya kasihi sekalian. 

Saya berharap agar semua warga JKSNK dapat memulakan tahun 2023 ini dengan penuh semanagat, azam serta iltizam yang tinggi. Semoga tahun yang akan datang bakal memberikan peluang untuk kita lebih berjaya dan cemerlang.

Saya ingin merakamkan setinggi-tinggi tahniah dan terima kasih kepada seluruh warga kerja JKSNK kerana telah menjalankan tugas dengan penuh amanah dan bersungguh-sungguh kerana  berjaya mengharungi cabaran hebat sepanjang tahun 2022 dengan keazaman dan kecekalan demi memberi perkhidmatan yang terbaik kepada setiap pihak yang memerlukan khidmat JKSNK.

Besar harapan saya agar seluruh warga kerja JKSNK mengamalkan budaya kerja Ubudiyyah, Masuliayyah dan Itqan (UMI) selaras dengan dasar yang diterapkan dalam pentadbiran Negeri Kelantan.

Prinsip Ubudiyyah ini menekankan tentang sifat manusia sebagai hamba kepada Allah S.W.T. Maka setiap perbuatan dan pekerjaan  seharian  manusia hendaklah selari dengan syariat yang diturunkan oleh Allah S.W.T , ia berasaskan kepada keimanan dan ketaqwaan kepada Allah S.W.T. 

Ini sebagai mana Allah S.W.T berfirman didalan surah Az-Zaariyat  ayat 56 :

"Aku tidak menciptakan Jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku".

 

Ayat Al-Quran ini jelas menyebut tujuan dicipta manusia adalah untuk beribadah kepada Allah.S.W.T maka setiap perkerjaan dan perbuatan hendaklah selaras dengan agama Islam supaya ia dikira ibadah disisi Allah S.W.T. Termasuk juga dalan soal pentadbiran dan  pemerintahan.

Mas'uliyyah adalah prinsip berkaitan amanah dan tanggungjawab.Setiap perbuatan dan pekerjaan manusia adalah berkaitan dengan agama dan melibatkan soal dosa dan pahala.Ia akan dinilai dan diadili di akhirat kelak.Prinsip ini menekankan soal pelaksanaan tugas dengan penuh tanggungjawabdan akauntabiliti.

Itqan ialah prinsip yang menekankan kepada akhlaq dan amalan soleh.Setiap manusia ini perlu bersungguh-sungguh,tekun dan memberi komitmen yang tinggi dalam melaksanakan tugas.Ini akan melahirkan kualiti kerja yang baik dan cemerlang.Ia juga melibatkan soal keikhlasan, atau juga dipanggil kerja bermutu atau kita panggil ia sebagai itqan dan ini adalah dari ajaran Islam yang mana ajaran inilah yang akan menyelamatkan manusia di dunia dan akhirat.

Dengan amalan budaya kerja UMI dapat melahirkan warga kerja yang berintegriti,amanah dan cekap.

Dengan adanya sistem e-Syariah Versi 3 diharapkan dapat dilaksanakan dengan jayanya dimana pendaftaran dan pengurusan kes-kes melalui sistem yang baharu ini mampu memberikan impak yang berkesan terhadap perkhidmatan JKSNK kepada pelanggan.

Saya juga ingin mengingatkan kepada seluruh kakitangan JKSNK agar dapat melaksanakan gerak kerja dengan strategi yang kreatif dan inovatif bertujuan untuk mencapai misi dan visi JKSNK  untuk tahun 2023.Ini bertujuan untuk mengatur dan membentuk halatuju jabatan yang jelas dan seterusnya dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada masyarakat.

Apa-apa perancangan yang tidak dapat disempurnakan pada tahun 2022 diharapkan berjaya diteruskan dan dilaksanakan dengan cemerlang pada tahun 2023 demi meningkatkan martabat JKSNK.

Selain itu juga harapan saya agar wargakerja JKSNK bekerja bersama-sama dan bersatu hati serta berusaha dengan penuh komited untuk meneruskan segala perancangan pada tahun hadapan demi memberi perkhidmatan yang terbaik kepada masyarakat.

Akhir kata, Saya memohon ke hadrat Allah S.W.T,agar seluruh warga kerja JKSNK di berkati Allah S.W.T. Saya mendoakan segala usaha kita sentiasa diberkati dan dipermudahkan segala urusan kita di tahun-tahun mendatang khasnya tahun 2023.

Marilah kita bersama-sama melankah ke tahun baharu 2023 dengan lebih cemerlang daripada tahun-tahun sebelumnya,inyaAllah.Diharapkan semua ini dapat menjadi pemangkin untuk kita terus berusaha dengan lebih kuat lagi pada tahun hadapan.Semoga Allah S.W.T merahmati kita semua.

 

 Selamat Tahun Baru 2023

 

YAA Tuan Haji Ibrahim Bin Deris

KETUA HAKIM SYARIE

JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH NEGERI KELANTAN

 

 

 

 

Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Notis Hakcipta | Peta Laman | Penafian 
Terma dan Syarat | Perkhidmatan Pelanggan
"Paparan terbaik ,menggunakan Chrome dengan resolusi 1024 x 800"

© Hakcipta Terpelihara 2023 Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Kelantan